تعمیر توربین گیربکس اتوماتیک

توربین گیربکس اتوماتیک

گیربکس های اتوماتیک خودرو ها، نسبت به گیربکس های دنده ای، دارای تجهیزات بسیار زیاد تری می باشد. یکی از مهم ترین اجزای گیربکس های اتوماتیک، توربین آن است. توربین در گیربکس اتوماتیک دارای وظیفه بسیار مهمی است و می توان به آن لقب کلاچ گیربکس اتوماتیک را نیز داد. در ادامه با ما همراه باشید تا با تعمیر توربین گیربکس اتوماتیک و انواع آن اشنا شوید.

در کارا گیربکس تست، عیب یابی و مشاوره رایگان است

مهندس چگینی

توربین یا تورک کانورتر یا مبدل گشتاور چیست؟

صفحه کیلومتر (دور موتور)

همانطور که در بخش قبل به آن اشاره شد، توربین گیربکس اتوماتیک که به تورک کانورتر و مبدل گشتاور (torque converter) نیز شناخته می شود، یکی از اجزای بسیار مهم گیربکس اتوماتیک می باشد. در خودرو هایی که دنده آن ها به صورت دستی می باشد، رابطه بین موتور و گیربکس دیسک و صفحه کلاچ می باشد و یک پدال وظیفه متصل نمودن موتور به گیربکس را بر عهده دارد. اما در خودرو هایی که گیربکس آن ها به صورت دنده اتوماتیک می باشد، توربین جایگزین دیسک و صفحه کلاچ می شود.
فشار روغن، از طریق اویل پمپ گیربکس وارد توربین می شود. داخل توربین یا همان تورک کانورتر فنر هایی وجود دارند که با استفاده از فشار بالای روغن، دنده فرایویل را با توربین و شفت گیربکس قفل می کنند. در بسیاری از مواقع، از جمله ایستادن پشت ترافیک و قرار دادن دنده بر روی حالت درایو و گرفتن ترمز، موجب می شود تا فشار روغن توربین کاسته شود و در نتیجه اتصال موتور و گیربکس قطع بشود. یا در بسیاری از مواقع که راننده هنگام راه افتادن ناگهان پدال گاز را فشار می دهد، موجب می شود تا به سرعت اتصال موتور و گیربکس قوی بشود و خودرو عمل تیکاف را انجام دهد.

نقش توربین در گیربکس اتوماتیک

در بسیاری از مواقع ممکن است این سوال برایتان پیش آمده باشد که نحوه کار توربین گیربکس اتوماتیک چیست؟ همانطور که در بخش قبل به آن اشاره شد، وظیفه اصلی توربین اتصال موتور و گیربکس به یکدیگر می باشد زمانی خود دسته دنده خودرو را بر روی حالت دی یا درایو قرار می دهید، کانال روغن توربین گیربکس باز می شود و روغن با فشار وارد توربین می گردد. این امر موجب می شود تا اجزای داخل توربین به وسیله فشار روغن، موتور را به گیربکس متصل نماید و شما می توانید با برداشتن پای خود از روی پدال ترمز، خودرو را به حرکت در آورید.
یکی از مهم ترین نقش های توربین در گیربکس اتوماتیک، زمانی است که شما در سرعت بالا ترمز می گیرید و خودرو را متوقف می نمایید. اگر عملکرد توربین گیربکس اتوماتیک خودرو شما خوب باشد، در هنگام ترمز گیری با کاهش فشار روغن اتصال موتور و گیربکس به نسبت ضعیف می شود تا زمانی که خودرو شما متوقف شود به طور کامل اتصال موتور از گیربکس جدا می شود. اگر توربین وجود نداشته باشد، زمانی که شما ترمز می گیرید به دلیل اتصال مستقیم موتور و گیربکس موجب می شود تا موتور خودرو سریعا خاموش بشود.

علائم خرابی توربین گیربکس اتوماتیک

یکی از علت های خرابی توربین گیربکس اتوماتیک سی وی تی یا آل 4، لغزش و خارج شدن دنده می باشد. در بسیاری از مواقع ممکن است مشاهده کرده باشید که خودرو شما شتاب کافی ندارد و با تاخیر زیادی دنده را تعویض می نماید. این امر زمانی رخ می دهد که کانال های روغن توربین دچار گرفتگی شده باشند و روغن به خوبی وارد توربین نشود. البته، فراموش نکنید که این مشکلات در اثر کمبود میزان روغن هیدرولیک درون گیربکس نیز می باشند و می بایست پیش از آن که بخواهید برای تعمیر توربین گیربکس اتوماتیک خودرو خود اقدام نمایید، روغن گیربکس را به طور کامل بازرسی نمایید و پس از آن برای تست توربین گیربکس اتوماتیک خودرو خود اقدام نمایید.

یکی دیگر از علائم خرابی توربین گیربکس اتوماتیک، تاخیر در حرکت خودرو می باشد. زمانی که شما پای خود را بر روی پدال ترمز می گذارید و دنده را از حالت پارک به درایو تغییر می دهید، می بایست سریعا تغییر را در دورموتور احساس نمایید و با برداشتن پای خود از روی ترمز، خودرو سریعا حرکت کند. اما اگر مشاهده کردید که با برداشتن پای خود از روی پدال گاز خودرو با تاخیر حرکت می کند، می بایست سریعا خودرو را به مراکز تعمیرگاهی معتبر از جمله کاراگیربکس ببرید تا آن ها به وسیله دستگاه تست توربین گیربکس اتوماتیک، مشکل خودرو شما را پیدا نمایند.

علت خرابی توربین گیربکس

یکی از مهم ترین علل خرابی توربین گیربکس های اتوماتیک، استفاده از روغن نامرغوب و آلوده می باشد. به دلیل بالا بودن قیمت روغن های گیربکس اتوماتیک، بسیاری از افراد از روغن های نامرغوب فله استفاده می نمایند. این امر موجب می شود تا روغن گیربکس خودرو شما در اثر حرارت بالا قلظت خود را از دست بدهد و در نتیجه توربین نتواند اتصال موتور و گیربکس را به خوبی حفظ نماید. علاوه بر آن، ذرات ریز درون روغن گیربکس موجب می شود تا کانال های توربین کیپ بشوند و روغن به سختی از آن ها عبور نماید و سریعا می بایست برای تعمیر توربین گیربکس اتوماتیک خودرو خود اقدام نمایید.
یکی دیگر از علت های خراب شدن توربین، آسیب دیدن کلاچ داخل آن می باشد. داخل توربین یک کلاچ قرار دارد که از چند عدد فشنگی هیدرولیکی و فنر تشکیل شده است که به وسیله فشار روغن اتصال موتور و گیربکس را انجام می دهد. در بسیاری از مواقع به دلیل فشار بسیار زیاد، کلاچ داخل توربین آسیب می بیند و می بایست آن را نزد تعیرکار توربین گیربکس اتوماتیک ببرید تا مشکل را برطرف نماید.

خرابی توربین گیربکس

هزینه تعمیر توربین گیربکس

یکی از نکاتی که برای تعمیر توربین گیربکس اتوماتیک خودرو خود می بایست بدانید، این است که در هنگام احساس کوچک ترین علائم خرابی توربین، می بایست خودرو را به تعمیرگاه توربین گیربکس اتوماتیک ببرید. زمانی که توربین گیربکس اتوماتیک آسیب می بیند، موجب می شود تا حرارت موتور بیش از حد مجاز بالا برود و استحکاک دنده فرایویل و توربین بیش از حد مجاز بشود و در نتیجه سبب آسیب دیدگی اجزای دیگر بشود و هزینه تعمیر چندین برابر بشود. به همین دلیل، می بایست سریعا خودرو خود را نزد تعمیرگاه های معتبر از جمله کاراگیربکس ببرید تا آن ها در کمترین زمان ممکن خودرو شما را تعمیر نمایند. پیشنهاد می شود هنگام خرید توربین گیربکس، سعی کنید هزینه بیشتری بپردازید تا بتوانید توربین باکیفیت تری خریداری نمایید.
البته، فراموش نکنید که عوامل دیگری از جمله آشکار شدن معایب دیگر گیربکس می تواند بر روی هزینه تعمیر توربین گیربکس اتوماتیک موثر باشد. اما هیچ جای نگرانی نیست چرا که اگر با احساس علائم، سریعا برای تعمیر گیربکس خودرو خود اقدام نمایید مجبور به پرداخت هزینه های سنگین جهت تعمیرات دیگر نمی باشید.

اجزا توربین گیربکس اتوماتیک

تعمیرگاه توربین گیربکس اتوماتیک

قطعات توربین

یکی از کار های بسیار سخت و حساس در زمینه تعمیرات خودرو، تعمیر توربین گیربکس اتوماتیک می باشد. تعمیر توربین گیربکس اتوماتیک، کار بسیار دشواری می باشد که هر کسی نمی تواند آن را انجام دهد. امروزه، در شهر های بزرگ از جمله تهران تعمیرگاه های گیربکس بسیار خوبی از جمله کاراگیربکس وجود دارند که قادر هستند توربین گیربکس اتوماتیک خودرو شما را در کمترین زمان ممکن تعمیر نمایند و شما بتوانید با خیال آسوده از رانندگی با خودرو خود لذت ببرید.
تعمیرگاه های معتبر از جمله کاراگیربکس، دارای دستگاه های مدرن و پیشرفته ای می باشند که می توانند تمامی معایب توربین را جستجو نمایند و عیب آن را برطرف کنند. جالب است بدانید که تعمیرگاه کاراگیربکس، بجای آن که توربین گیربکس اتوماتیک شما را تعویض نماید، برای تعمیر آن اقدام می کند و در صورت امکان توربین را به بهترین شکل ممکن با استفاده از قطعات مرغوب تعمیر می کنند یا تعمیر آن را به دست مراکز توربین سازی در تهران می سپارند. اما اگر تعمیر توربین گیربکس اتوماتیک شما، غیر قابل انجام باشد آن را تعویض می نماید و از بهترین قطعات داخل بازار استفاده می کنند.

تعمیر توربین گیربکس آ ال 4 | AL4

توربین گیربکس آ ال 4 مثلا خودرو 206 دارای تفاوتی نسبت به توربین گیربکس سی وی تی مثلا MVM می باشد. گیربکس های سی وی تی، دارای شیر های برقی جهت کنترل توربین می باشند و به صورت هوشمند عمل می کنند و درون توربین های آن ها سنسور هایی جهت ارسال اطلاعات به شیر برقی قرار دارد. اما در گیربکس های al4، توربین ها به صورت هیدرولیکی و خودکار عمل می نمایند و هیچگونه سنسور و اجزای الکتریکی ندارند. جالب است بدانید که تعمیر توربین گیربکس اتوماتیک آ ال 4، نسبت به گیربکس های سی وی تی بسیار کم هزینه تر و آسان تر می باشد.

سخن پایانی

همانطور که در بخش های قبل به آن اشاره شد، توربین یکی از مهم ترین اجزای گیربکس اتوماتیک محسوب می شود و دارای کاربرد بسیار زیادی می باشد. زمانی که تمامی علائم خرابی توربین را احساس کردید، می بایست سریعا خودرو خود را به تعمیرگاه های معتبر از جمله کاراگیربکس ببرید و از آن ها بخواهید که خودرو شما را تعمیر نمایند. تعمیرگاه کارا گیربکس، با سابقه طلایی در زمینه تعمیر گیربکس اتوماتیک فعالیت می کند و برای اطمینان خاطر مشتریان، 12 ماه گارانتی برای تعمیرات خود در نظر می گیرد تا مشتریان نگرانی از جانب خراب شدن مجدد گیربکس خودرو خود نداشته باشند.

عیب یابی رایگان و گارانتی یک ساله کارا گیربکس
توربین گیربکس اتوماتیک چیست؟

توربین گیربکس اتوماتیک که به تورک کانورتر و مبدل گشتاور نیز شناخته می شود، یکی از اجزای بسیار مهم گیربکس اتوماتیک می باشد در این مطلب به صورت کامل به این قطعه پرداخته شده است.

مشاوره و عیب یابی رایگان

جهت تماس با تعمیرکاران مجرب کارا گیربکس روی لینک زیر کلیک و وارد صفحه تماس با ما شوید